RATZMATAZZ
Originale artikel på engelsk lavet af Karen Grant, indehaver af Ratguide

Foder og ernæring

Foder og ernæring, kan også hentes som en PDF: Tryk Her
Ernæring er grundlaget for at bevare et godt helbred for din rotte og en god basisfoder, som indeholder vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, sammen med en række forskellige frugter, nødder og grøntsager, vil sikre et godt helbred for din rotte.

Rotter er altædende, der kræver både plante- og animalske fødevarer i deres foder (meget lig det mennesker har behov for), og specielblandet foder bidrager til at opfylde disse ernæringsmæssige krav.

Typer af foder der IKKE anbefales:
Færdigpakkede kornblandinger der kan købes hos din lokale dyrehandler, kan generelt ikke anbefales, da de normalt har et alt for højt indhold af korn og frø. Disse typer af foder gør at rotterne kun udvælger det fra blandingerne som de fortrækker at spise. Det efterlader både en stor mængde mad der ikke spises, samt en underernæret rotte.

Hvis du ønsker at bruge denne form for basisfoder til dine rotter, skal du vælge et produkt der har et højt indhold af soyabønner og majs, der begge indeholder essintielle fedtsyrer. Tjek jævnligt rotternes madskål for at være sikker på at der ikke er med i blandingen som rotterne ikke spiser. Undgå at fylde mindre mad i madskålen, hvis det ser ud som om der stadig er mad tilbage, da dette måske kun er korn og frø som rotterne ikke spiser, da dette i sidste ende kan ende med at rotterne sulter.

Typer af foder der anbefales:
Laboratoriepiller (f.eks. Altromin) anses for at være en af de mest nærringsrige kilder der kan anvendes som fast bestanddel eller basis foder for dine rotter, sammen med grøntsager, frugter, nødder og et par velvalgte rester fra middagsbordet.

Hjemmelavede typer af foder:

Der er også foder du selv kan lave til dine rotter. Det kan dog være svært at afgøre om en hjemmelavet foderblanding leverer alle de nødvendige næringsstoffer (især vitaminer og mineraler). Af denne grund er det en god idé altid at supplere det hjemmelavede foder med et færdigblandet foder specielt til rotter eller supplere med laboratoriepiller. Med denne type foder er det vigtigt at kontrollere om foderskålen bliver tømt, eller om dine rotter blot spiser det de kan lide. Igen er det vigtigt, som med de færdigpakkede foderblandinger, at servere frisk frugt og grøntsager mindst 3 gange om ugen.

Snacks og godbidder:
Rotter elsker godbidder. Hvis man supplerer basisfoderet med sunde godbidder, vil dette både være sjovt og sundt for rotterne.

Når du fodrer dine rotter, skal du kun give hvad der kan spises inden for en 24-timers periode. På den måde sikrer du foderets friskhed, og kan altid følge med i hvor meget dine rotter spiser. Rotter elsker dog at gemme deres mad, så du gør godt i at tjekke deres ynglingsgemmesteder, for at sikre dig at de rent faktisk spiser al den mad du serverer og ikke blot gemmer den.

Rotter elsker alle de godbidder du kan finde på at give dem og ligeså meget som man end vil det og kun give sunde godbidder til sine rotter, så sker det en gang imellem alligevel at man giver dem noget knapt så sundt. Her er måde og sund fornuft nøgleordene.

De sundeste godbidder er frugt og grøntsager. Her skal det noteres at der har været en del diskussion omkring at appelsiner skulle kunne give kræft i hanrotter. Her er det d-limonene i appelsinskrællen og i kommersielt fremstillet appelsinjuice der er tale om. Der er ikke problemer i forhold til selve appelsinkødet.

Eksempler på gidbidder som rotter kun bør få i moderede mængder er popkorn (uden salt), kyllinge- eller okseben (kogte eller ovnstegte) og forskellige former for tyggekiks.

Generelt kan rotter spise mange af de fødevarer som du spiser, men der er nogle få undtagelser. Drikkevarer der indeholder kulsyre eller fødevarer der kan producere gasarter bør undgås. Rotter har en klap i maven, som forhindrer dem i at kaste op. Af denne grund er rotter heller ikke i stand til at bøvse. Derfor giver kulsyreholdige drikkevarer eller fødevarer der producerer gasarter ubehag for rotten (foruden at det er usundt). Også selv om en bestemt drikke- eller fødevare ikke giver dig anledning til at bøvse, kan den dog stadig skabe ubehag for dine rotter.

En vigtig bemærkning her er, at siden rotter ikke kan kaste op, kræver det ikke at rotter faster inden en kirurgisk operation. En undtagelse fra dette kan dog være, når en operation omhandler maven eller tarmen. Er faste nødvendig, er det vigtigt at fasteperioden er så kort som overhovedet muligt på grund rotters hurtige metabolisme.

Vand, flasker og foderskåle:
Rotter har, som alle andre kæledyr, behov for at have tilgang til friskt vand hele tiden. Drikkeflasker med kugler, holder generelt vandet friskt længere end vandskåle, da rotterne kan træde i vandskålene, flytte rundt på den eller vælte dem (eller det der er værre i dem).

Vandflasker fås i mange forskellige størrelser og skal tilpasses efter hvor mange rotter der er i buret og hvor meget de drikker. Generelt kan man sige at en vandflaske ikke kan blive for stor, når blot man skifter vandet mindst en gang om dagen.

Når du køber drikkeflasker til rotter, så kig efter dem der er lavet i hård plastic eller af glas med stålstuds, da disse er nemmere at holde rene end dem der er lavet i blød plast. Du kan også vælge at investere i en beskyttelseskappe til flasken, hvis dine rotter godt kan lide at gnave hul på vandflaskerne.

Tjek drikkeflaskerne for utætheder dagligt når du skifter vandet i flaskerne. Nogle gange kan kuglen(erne) i studsen af flaskerne gøre at der ikke slipper vand igennem, eller gummipakningen i flasken ikke slutter tæt og flasken derfor begynder at dryppe. I begge tilfælde er det bedste at skifte til en ny drikke flaske. Tænk også over hvor du placerer drikkeflasken. Den må ikke være placeret lige over maden, da dryp fra flasken kan give smattet og fordærvet mad.

Det er også en god idé at have to forskellige foderskåle, således at man holder den fugtuge mad adskilt fra den tørre. Det er også en god idé at bruge foderskåle fremstillet af stentøj eller keramik, da disse er tunge og rotterne derfor ikke så nemt flytter rundt på dem eller vælter dem. Fiderskåle hvor holder og skål kan fastmonteres på buret er også udemærkede.

Sammenfattet er en sund og varieret kost og tilstrækkelig forsyning af frisk mad og vand af afgørende betydning for dine rotters generelle sundhed og sikkerhed. Hvis ikke man sørger for at give sin rotter tilstrækkelig næring og vand på dagligbasis, kan dette ende med sult, sygdomme eller endda døden.

Liste over fødevarer med specielle egenskaber:
Fødevarer der bidrager til at forebygge slagtilfælde (anbefales til ældre rotter eller tilrotter hvis linie har haft tilfælde af slagtilfælde): selleri, svesker, persille og appelsiner (ikke skrald eller kommersielt fremstillet appelsinjuice).

Fødevarer med antibiotika lignende egenskaber: banan, svesker / blommer, hvidløg, te, aubergine, hindbær og sennep.

Fødevarer med anti-virale egenskaber: tranebær, svesker / blommer og jordbær.

Fødevarer der er gode mod ledegigt: kløver, dadler, ingefær og hvidløg.

Liste over fødevarer rotter IKKE må få:
Generelt kan man sige at fødevarer du selv ville spise, kan du også godt give til dine rotter. Der er dog nogle undtagelser:

Rå tørre bønner eller peanuts: De indeholder ”anti-nutrients” der ødelægger A-vitamin og enzymer der er nødvendige for at fordøje protein og stivelse. Forårsager også at røde blodlegemer kliumper sig sammen og øger dermed markant risikoen for en blodprop.

Rå sød kartoffel: Indeholder stoffer som danner giftige cyanid-forbindelser i maven.

Grønne bananer: Indeholder stoffer der hæmmer stivelses-enzymer.

Grøn kartoffelskrald og kartoffel ”øjne”: Indeholder giftstoffet solanin.

Vilde insekter: Kan indeholde parasitter og smitte med sygdomme.

Rå tofu: Kan indeholder bakterier der er farlige for rotter.

Appelsinskrald og –juice: Appelsinolie indeholder stoffet d-limonen (skrald og kommersielt fremstillet appelsinjuice), som kan give nyreskader og nyrekræft hos hanrotter. Dette skyldes et protein som hanrotter har i deres nyrer. Rent appelsinkød er OK, så længe du sørger for at pille kødet fri af bådenes skind også.

Alle former for menneskeslik: Menneskeslik er ikke godt for rotter og skal undgås helt. Vil man give rotterne lidt ekstra godt så brug f.eks. yoghurt drops eller andet specialfremstillet ”gnaverslik”.

Liste over fødevarer som der skal udvises forsigtig ved:

Kulsyreholdige drikkevarer: Rotter kan ikke bøvse (men de kan prutte!!!).

Fødevarer med højt indhold af nitrater/aminer: Fødevarer der indeholder høje koncentrationer af både nitrat og aminer. Disse stoffer kan kombinere sig i maven så der dannes nitrosaminer, som er kræftfremkaldende. Eksempler på fødevarer der indeholder en høj koncentration af nitrater er f.eks. roer, selleri, aubergine, salat, agurk, radiser, spinat, grønkål og roe toppe. Det anbefales at man begrænser disse fødevarer i rotternes kost.

Advarsel mod mug:

Fordærvede eller mugne fødevarer kan indeholde dødelige giftstoffer. Giv derfor aldrig dine rotter nødder, frugter grøntsager eller andre fødevarer der lugter mærkeligt eller er ødelagte. Undlad at købe for store mængder mad ind på forhånd. Mug kan vokse i selv forseglede plasticposer. Når du skærer grøntsager og frugter, så kassér den tørre del fra tidligere opskæringer. Hvis du ser mug vokse på en fødevare, skal det hele smides væk. Forsøg ikke blot at skære den mugne eller fordærvede del væk, KASSÈR HELE FØDEVAREN!!!

Og så en sidste note... Rotter elsker at bide og gnave i ting (også blot for at smage), derfor anbefales det at man kun bruger grene fra blåsyrefri og usprøjtede frugttræer, som burindretning, eller preproducerede produkter til burindretning af godkendte producenter f.eks. Ferplast.